Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Registar organa i institucija na državnom i lokalnom nivou

ZVANIČNE POSJETE BIBLIOTEKAMA U KOTORU

Predstavnice Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević" - direktorica mr Dragica Lompar i rukovoditeljka Odjeljenja za bibliotečko-informacioni sistem i digitalizaciju, mr Vjenceslava Ševaljević  i bibliotekarka za informacioni sistem, mr Đurđa Martinović  su 07. oktobra 2024.,  u skladu sa planom obilaska crnogorskih biblioteka članica bibliotečko-informacionog sistema COBISS.CG, posjetile biblioteke na području opštine Kotor.

Najprije je u prostorijama Gradske biblioteke Kotor održan sastanak kojem su u svojstvu domaćina prisustvovale Radmila Radulović, direktorica Kulturnog centra „Nikola Đurković“, Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke Kotor i bibliotekarke Jasmina Bajo i Jelena Vukasović.  Osnovni povod za ovaj sastanak bila je neophodnost da se školske biblioteke koje su članice sistema COBISS.CG podstaknu da aktivnije koriste sistem.  Sastanku su prisustvovale i tri bibliotekarke iz školskih biblioteka koje su članice sistema COBISS.CG, a to su: Svetlana Kikanović iz Gimnazije Kotor, Dragana Franić iz Srednje pomorske škole i Jelena Vukadinović iz Osnovne škole „Nikola Đurković“ iz Radanovića, čija je biblioteka učlanjena u sistem  tek krajem juna ove godine.

Na početku sastanka direktorica NBCG Dragica Lompar je podsjetila prisutne na značaj i ulogu školskih biblioteka, a takođe je informisala prisutne da je na njenu inicijativu nedavno u Ministarstvu  prosvjete, nauke i inovacija  održan sastanak kojem su prisustvovale ministarka prosvjete, nauke i inovacija dr Anđela Jakšić Stojanović  i ministarka kulture, dr Tamara Vujović, na kojem je podržana ideja da se pristupi procjeni stanja u školskim bibliotekama i nakon toga da se po fazama realizuje njihovo uključivanje u sistem COBISS.CG.

Što se tiče dvije školske biblioteke koje su od ranije učlanjene u sistem COBISS:CG (Gimnazija Kotor i Pomorska škola Kotor), osnovni preduslov za dalji kvalitetan rad u skladu sa standardima jeste da se izvrši revizija fonda. Tu će bibliotekama pomoć pružiti Gradska biblioteka, koja vrši matičnu djelatnost u svim školskim bibliotekama.  Biblioteka Osnovne škole u Radanovićima ima dobre preduslove da startuje sa radom u sistemu jer je osposobljena i kadrovski i posjeduje  opremu, i ima veliku podršku rukovodstva škole, tako da kad bude organizovan prvi kurs za preuzimanje zapisa i fond, bibliotekarka Vukadinović će pohađati taj kurs.

U toku posjete je takođe konstatovano da Gradska biblioteka Kotor posluje u neadekvatnom i nenamjenskom prostoru, ali da postiže zavidne rezultate u radu. Svi prisutni su se složili da bi ti rezultati bili još bolji kada bi biblioteka, u skladu sa zakonskim odredbama, poslovala kao samostalna ustanova kulture.

Istog dana delegacija Nacionalne biblioteke posjetila je i Biblioteku Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, gdje su ih dočekale Maja Uskoković, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore i Danijela Nikčević, bibliotekarka.

Direktorica NBCG je podsjetila da je prošlo skoro godinu dana od prethodne posjete ovoj Biblioteci  kada je konstatovano dosta nedostataka u smještaju bibliotečke građe. Ova Biblioteka je članica sistema COBISS.CG od 2017, ali zbog činjenice da je sistematizovano samo jedno radno mjesto bibliotekara u Pomorskom muzeju, a taj bibliotekar obvalja veliki dio poslova koji nijesu striktno bibliotečki, unesen je mali broj zapisa u lokalnu bazu. Na osnovu preporuka od prošle godine presložen je jedan dio fonda, ali je konstatovano da taj posao nije adekvatno završen.

S obzirom da je planirana i reorganizacija prostora na kraju sastanka je zaključeno da se najprije izvrši revizija uz pomoć Gradske biblioteke Kotor i  da se napravi kompletno novi razmještaj fonda, a tek onda da se urade izmjene Zapisnika o fondu. U međuvremenu bibliotekarka može u lokalnu bazu PMCG da unosi bibliografske zapise bez podataka o smještaju. Takođe je dogovoreno da se urgira kod Ministarstva kulture i medija da se u akt o sistematizaciji radnih mjesta  unese bar još jedno radno mjesto iz bibliotečke struke.