Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Registar organa i institucija na državnom i lokalnom nivou

DELEGACIJA NACIONALNE BIBLIOTEKE CRNE GORE U ZVANIČNOJ POSJETI ROŽAJAMA

Delegacija  Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević" - direktorica mr Dragica Lompar, rukovoditeljka Odjeljenja za bibliotečko-informacioni sistem i digitalizaciju, mr Vjenceslava Ševaljević  i bibliotekarka za informacioni sistem, mr Đurđa Martinović, je nastavila sa serijom posjeta crnogorskim bibliotekama i 10. oktobra je posjetila biblioteke u Rožajama.

U prostorijama Narodne biblioteke Rožaje delegaciju je primila direktorica Fetija Kurtagić sa saradnicima. S obzirom da je prevashodni povod ove posjete bila donacija Nacionalne biblioteke u vidu knjiga na albanskom jeziku za Osnovnu školu „Daciće“, sastanku je prisustvovao i direktor te škole, profesor Ševćet Dacić.

Na početku sastanka direktorica NBCG Dragica Lompar je podsjetila prisutne na značaj i ulogu školskih biblioteka, a takođe je informisala prisutne da je na njenu inicijativu nedavno u Ministarstvu  prosvjete, nauke i inovacija održan sastanak posvećen uključivanju svih školskih biblioteka u sistem COBISS.CG. Izrazila je zadovoljstvo što je NBCG u mogućnosti da pokloni knjige ovoj školskoj biblioteci, posebno što je u požaru iz 2020. godine uništen i određeni broj publikacija iz školske biblioteke. Direktor Dacić se srdačno zahvalio na donaciji, a u razgovoru je istakao da su veoma traženi i stariji udžbenici na albanskom jeziku, posebno bukvari, pa je direktorica Lompar ponudila da kontkatira Zavod za udžbenike i nastavna sredstva da se pokušaju pronaći stariji udžbanici.

Istog dana predstavnice Nacionalne biblioteke su posjetile i Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori. U posjeti su takođe bili i direktorica Narodne biblioteke Rožaje, Fetija Kurtagić, i viši knjižničar Mirsad Nurković, koji obavlja poslove matične djelatnosti u rožajskoj narodnoj biblioteci. Domaćini ove zvanične posjete su bili predsjednik Bošnjačkog vijeća, Suljo Mustafić, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća,  Mirsad Rastoder, savjetnik za pravne poslove, Erduan Demić i bibliotekarka Elma Osmanović Đozgić.

Na sastanku koji je protekao u veoma srdačnoj i kontruktivnoj atmosferi, a s obzirom da su predsjednik Mustafić i direktorica Lompar već prilikom prethodnog susreta na Cetinju razgovarali o potencijalnom uključenju biblioteke Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori u sistem COBSS.CG, razgovor je bio posvećen u najvećoj mjeri upoznavanju sa konkretnim preduslovima i aktivnostima neophodnim za realizaciju uključenja u sistem. Predsjednik  Suljo Mustafić je upoznao sve prisutne sa uslovima koji su obezbijeđeni za funckionisanje biblioteke, uz napomenu da biblitekarka ima položeni stručni ispit, što je značajan preduslov za adekvatno poslovanje ove biblioteke, koja ima i veliki broj korisnika. Delegacija NBCG je obišla prostorije biblioteke i konstatovano je da je prostor dobro organizovan i da su publikacije već razvrstane po UDK broju. U toku sastanka je koleginica Đurđa Martinović sa bibliotekarkom Elmom Đozgić Osmanović već prikupila podatke za Zapisnik o fondu. Zaključeno je da se što prije krene u realizaciju uključenja ove značajne biblioteke i sistem COBISS.CG. U svim sadašnjim i budućim aktivnostima značajna je i pomoć i stručni savjeti i kolega iz Narodne biblioteke Rožaje.